Hoe kies ik de juiste lamp?

Bij het kiezen van een juiste lamp zijn er een aantal zaken waar je op moet letten. Gloeilicht zet de belangrijkste punten voor jou op een rij.


1. Lampvoet of fitting:

Per verlichtingsarmatuur, de houder waar de lamp of lichtbron ingaat, verschilt de fitting. Bekende fittingen zijn de schroeffitting of Edison fitting. Beter bekend als E27 (dikke), E14 (dunne), G9 steekfitting, B22 bajonetfitting of de GU10 fitting voor spotjes. In de afbeelding hieronder staan de meest voorkomende fittingen in een overzicht. De fitting voor jouw lamp kun je vinden op de verpakking van jouw lamp of check de oude lichtbron die je uit het verlichtingsarmatuur haalt.  2. Lichtkleur en kleurcode


Lampen krijgen vanuit de fabrikant een kleurcodering mee die uit 3 cijfers bestaat. De kleurcode bestaat uit 2 delen. Het eerste getal geeft de kleurechtheid aan. Vrijwel alle lampen hebben tegen een 8 (kleurechtheidsindex of CRI van 80+ die goed is) of een 9 (een CRI van 90+ wat een zeer goede kleurechtheid heeft). 


De laatste twee cijfers geven de eerste twee cijfers (van de vier) van de Kelvin waarde aan. Hieronder staat een afbeelding met alle Kelvin waardes. Van 1000K (zeer warm licht) tot 7000K wat staat voor wit daglicht. 

3. Vorm, wattage, soort en dimbaar:

 

Naast lampvoet c.q. fitting en lichtkleur kan de keuze voor de juiste lamp bepaald worden door de gewenste vorm van de lamp (peer, bol, globe, spiraal), het juiste wattage (houd u aan het maximale wattage wat afgegeven is bij het armatuur) en of de lamp dimbaar moet kunnen zijn. Dat laatste voorkomt veel problemen als knipperen en het kapot gaan van de lamp.

 

Tot slot de keuze voor de soort lamp. Meestal is dit een afweging tussen LED lampen en bijvoorbeeld halogeen-, gloeilampen of spaarlampen. Door de kwaliteit en energiebesparing wordt er veelal gekozen voor een LED lamp. Vanwege smaak of in specifieke gevallen wordt er soms een andere lamp gekozen. Bijvoorbeeld de ‘ouderwetse’ kooldraadlamp die een enorm sfeervol licht geeft.


Bekijk alle lichtbronnen van Gloeilicht hier. Gloeilicht biedt al haar lichtbronnen voordelig aan, zodat u nooit teveel betaalt. 


Schrijf commentaar